Reflü, mide ve yemek borusunda yanma ile tarif edilen, mide üst kapakçığının kısmen gevşek olmasından kaynaklı ortaya çıkan, mide içeriğinin yemek borusuna ve hatta zaman zaman ağza kadar gelmesi durumudur. Gebeliğin 2. trimesterinden sonra bebeğin büyümesiyle oluşan baskı sonucunda gebelerde de sıklıkla görülür. Reflünün oluşturduğu rahatsızlığı önlemek için;
- Az az sık sık beslenmek gerekir. Mideyi fazlaca doldurunca malesef içeriğin yukarıya doğru çıkma ihtimalini de artırıyoruz.
- Kızartmalar, aşırı yağlı besinler, fast food, aşırı baharat, turşu, sirke, kahve ve özellikle alkolden kaçınmak gerekir. Bunlar mide asiditesini ve yanma hissini artıran besinlerdir.
- Çikolatada bulunan metilksantin maddesi ve sigaradaki nikotin, mide üst kapakçığının gevşemesine sebep olur. Tüketirken en azından sınır koymak gerekir.
- Yemek borusunu irrite edecek kola, gazoz, limon, greyfurt, portakal suyu gibi asitli besin ve içeceklerden de kaçınmak gerekir.
- Yemek yer yemez uzanmamak, yatmamak, özellikle pilates/yoga gibi sporlar yapmamak çok önemlidir. Yatar pozisyona gelmeden en az 2 saat beklemek gerekir. Başın altına çift yastık koymak, baş yüksekte yatmak veya hiç olmadı sol tarafınıza yatmak büyük fayda sağlayacaktır.
- Karın bölgesine baskı yapacak dar giyisiler giymekten kaçınmak da önemlidir.