Zayıflama Diyeti Ankara
Zayıflama sürecinde diyetin önemi büyüktür. Yediğimiz yiyecekler vücudumuza enerji sağlar. Gün içerisinde alınan kalori yakılandan fazla olduğunda ise kilo alınır. Bu süreci dengede tutmak için hem egzersiz hem de besinlerin dengeli alınması çok önemlidir. Zayıflama diyeti Ankara, bu noktada kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur. Özellikle kişinin fiziksel özelliklerine ve yaşam tarzına uygun bir liste, hedeflediğiniz kiloya ulaşmanızda yardımcı olacaktır. Yazımızda zayıflama diyetinde neler olmalıdır, sağlıklı bir zayıflama diyeti neleri içermelidir daha detaylı inceleyeceğiz. Ankara zayıflama diyeti ile kendi bünyenize uygun bir beslenme düzeni oluşturmak için ise Diyetisyen Sıla Saraç ile iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıklı Bir Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı bir diyet listesinin altın kuralı; alınan tüm besinlerin dengeli olmasıdır. Özellikle kısa sürede, hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlayan şok diyetler vücudun dengesini bozabilir. Bu nedenle etkili görünmesine rağmen kilo vermek için iyi bir yöntem değildir. Bu noktada vücudunuzun günlük enerji ihtiyacına, duyarlı olduğunuz besinlere ve günlük alışkanlıklarınıza uygun bir diyet listesi hazırlanmalıdır. Spor yapan biri ile günlük aktivitesi az olan birinin beslenme düzeni aynı olmayacaktır. Aynı şekilde belli bir hastalığa veya rahatsızlığa sahip birinin beslenme listesi de sağlıklı bir bireyden farklı olmalıdır. Bu nedenle sağlıklı diyet listesi yaşınıza, cinsiyetinize, çalışma koşullarınıza, yaşam alışkanlıklarınıza, sağlık durumunuza ve bütçenize uygun hazırlanmalıdır.
Sağlıklı Diyet Listesinde Kaç Kalori Olmalıdır? Bir kişinin Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?
Bu sorunun yanıtı, “kişiden kişiye değişir” olarak verilebilir. Alınan besinlerin oranı da kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. En basit örnek olarak; spor yapan bir kişi, aldığı kalorinin büyük kısmını yaktığı için günlük daha fazla kalori alması gerekebilir. Benzer şekilde emziren anneler de diğer insanlara göre günlük 300 – 400 kalori fazla harcamaktadır, bu nedenle kalori ihtiyaçları değişebilir. Bununla birlikte ofis ortamında çalışan, hareketsiz biri için ideal olan kalori miktarı daha düşük olabilir – ya da olmayabilir; bunun kararını vermek ve kalori hesabı yapmak için birçok değişkene göz atmak gerekir. Örneğin cinsiyet: kadın ve erkeklerin alması gereken günlük kalori miktarı birbirinden farklıdır. Ya da yaş: 60 yaşında bir kadınla 30 yaşında bir kadının metabolizma hızı birbiriyle aynı olmayacaktır. Benzer şekilde kas miktarı da metabolizma hızını etkileyen bir diğer faktördür. Atletik bir kişi ile aynı kiloda olan ama daha az kas kitlesine sahip, yani yağ oranı daha yüksek bir bireyin metabolizma hızı ve dolayısıyla kalori ihtiyacı da birbiriyle aynı olmayacaktır. Bir başka faktör olarak hastalıkları da düşünmek gerekir. Enfeksiyon geçiren birinin enerji ihtiyacı sağlıklı bir bireyden daha yüksek olur. Tüm bu nedenlerden dolayı kaç kalori almalıyım sorusunun sorulduğu noktada kişiyle birebir iletişim kurup tüm gerekli bilgiler alınmadan sabit bir değer söylemek doğru olmayacaktır.
Zayıflama Diyetinde Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Zayıflama diyeti mutlaka şu besinleri barındırmalıdır veya kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız diye kısıtlanacağınız beslenme listeleri değildir, olmamalıdır. Bir zayıflama listesinde, “mutlaka tüketmelisiniz, yoksa zayıflayamazsınız, bu besin mucizevi şekilde kilo verdirir…” vs. denilerek dayatılan bir besin varsa o listeye şüpheyle bakmakta fayda vardır. Hiçbir besin veya içecek, beslenmenizi dengeli ve sağlıklı hale getirmediğiniz sürece tek başına sizi zayıflatmaz veya yağlarınızı yakmaz. Örneğin sabah aç karnına içilen limonlu su, sirkeli su, yoğurdunuza ekleyeceğiniz pul biber veya zerdeçal, gün ortasında içeceğiniz 2 kupa yeşil çay; kötü beslenmenizi telafi etmez, yağlarınızı yakmaz, hatta herkese önerilmesi doğru olan uygulamalar değildir.
Öte yandan, sanılanın aksine; tuz, yağ ve şeker gibi besinlerin de doğru oranlarda, doğru kaynaklardan alınması ve çoğunlukla diyet listelerinde bulunması gerekir. Özellikle sağlıklı yağlar, vücut için oldukça önemlidir. Vücudumuza aldığımız vitaminlerin büyük bir kısmı yağda çözünür. Yani vitaminlerin emilimi için her gün, düzenli olarak, doğru miktarda yağ tüketilmelidir. Yağlar aynı zamanda vücudun uzun süre tok kalmasına da yardımcı olur. Bu nedenle sürekli yemek yeme isteğinizi azaltır ve öğünlerinizi zamanında tüketmenize yardımcı olur. Benzer şekilde sodyum ve iyot ihtiyacımızı da aslında en iyi tuzdan karşılarız. Fakat Türkiye’de tuz tüketimi olması gerekenin 3 katı kadardır. Halbuki günlük 5-6 gr tuz, sağlıklı bireyler için yeterli kabul edilmektedir. Sorun olan, önerilen bu üst limiti fazlaca aşıyor olmamızdır. Aynı şekilde şeker, vücut için olmazsa olmaz enerji kaynağıdır. Ama bunu rafine şekerden yani sofra şekerinden, şuruplardan veya meyve sularından değil, kompleks karbonhidrat kaynaklarından (tam tahıllı ürünler, bakliyatlar gibi) veya posalı şeker kaynakları olan meyvelerden edinmemiz gerekir.
Zayıflama sürecinde:
- Zeytinyağı, fındık yağı, kavrulmamış kuruyemişler ve avokado, susam gibi yağ zengini besinlere ağırlık vermek; katı ve hayvansal yağ kaynaklarını (özellikle kuyruk yağı, iç yağ vb.) azaltmak gerekir.
- Bol bol tahıl tüketilebilir. Tahıllar yüksek oranda lif yani posa içerdiği için sindirimi düzenler ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda B grubu vitamin kaynağımız olan tahıllar, “tam tahıl” olarak tüketilmedikçe vitamininden de faydalanamadığımız besinlerdir. Örneğin vitamini, posası ve antioksidan kapasitesi en çok kabuğunda, kepeğinde ve çekirdeğinde bulunan buğday, bunlar uzaklaştırılarak beyaz un haline getirilir. Bu haliyle saf bir karbonhidrat kaynağı olarak karşımıza çıkar ve faydası oldukça azalır. Bu nedenle bu süreçte tüketilen ekmeklerin, tam tahıllı ekmekler olmasına sağlık açısından da özen gösterilmelidir.
- Basit karbonhidrat kaynakları yerine sağlıklı karbonhidratlara yönelmek gerekir. Tam buğday makarna, kinoa, bulgur, esmer pirinç; mercimek, nohut ve fasulye gibi baklagiller ve yulaf gibi besinler bu noktada oldukça iyi bir seçim olacaktır.
- Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan süt, yoğurt, ayran ve kefir gibi besinler tüketilebilir.
- Meyve ve sebzeler zayıflama sürecinde en büyük yardımcınız olacaktır. Özellikle sebzeler, midede dolgunluk ve doygunluk hissi oluşturması açısından her öğünde mutlaka tüketmeniz gereken besinlerdir. Sabahları bol yeşillik, öğlen ve akşam da bol salata ile sebze tüketiminizi artırmaya çalışmalısınız. Meyveler ise tatlı ihtiyacınızı en güzel karşılayacağınız kaynaklardır. Aynı zamanda ara öğünlerde tüketilen meyveler, açlığınızı bastırarak zayıflama sürecinin daha rahat ilerlemesine katkıda bulunur. Fakat porsiyon kontrolü sağlamak çok çok önemlidir. Meyvelerin de birer şeker kaynağı olduğu ve fazla tüketiminin yağ olarak depolanacağını unutmamak gerekir.
- Bu süreçte protein kaynağı olarak ızgarada, fırında veya buğulama/haşlama yöntemiyle pişmiş et, tavuk ve balık tercih edilebilir. Kızartılmış ürünlerden uzak durulmalıdır. Tüketeceğiniz yumurta, peynir ve etler; yüksek protein içeriği sayesinde tok kalmanıza yardımcı olur ve aynı zamanda kaslarınızın güçlü kalmasına da destek olacaktır.
Zayıflama Diyetleri Neden Diyetisyen Tarafından Yapılmalıdır?
Kişinin kendi beden yapısına uygun olmayan, aşırı düşük kalori içeren diyetler uzun vadede verdiğiniz kiloyu çok daha hızlı bir şekilde almanıza neden olabilir. Bu diyetler sürdürülebilir olmadığı gibi zaman içerisinde vücudunuza da zarar verebilir. Bu nedenle diyet listesinin bu alanda uzman olan, vücudunuzu tanıyan ve ihtiyaçlarına yönelik program hazırlayabilecek biri tarafından yapılması oldukça önemlidir. Beslenme konusunda uzman olan diyetisyenler, bu noktada destek alabileceğiniz en güvenilir kişilerdir. Ankara zayıflama diyeti ve fiyatları hakkında tüm merak ettikleriniz için Diyetisyen Sıla Saraç ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.