Süt Arttırıcı Diyet – Süt Arttırıcı Besinler

Süt Arttırıcı Diyet – Süt Arttırıcı Besinler

Emzirme döneminde beslenme hem sütün kalitesi hem de miktarı için oldukça önemlidir. Doğumdan sonra pek çok anne hızlı bir şekilde kilo vermek isteyebilir. Bununla birlikte bu dönemde yapılan dengesiz diyetler, sütün kalitesini etkileyebilir. Dolayısıyla dengeli, sağlıklı ve doğal bir beslenme düzeni emzirme dönemi için idealdir. Vitamin ve mineral açısından zengin besinler, sıvı alımı ve tahıllar bu süreçte sütünüzün artmasına; daha besleyici olmasına da yardımcı olacaktır. Yazımızın devamında süt arttırıcı besinleri ve süt arttırıcı diyetin nasıl olması gerektiğini bulabilirsiniz. Ankara süt arttırıcı diyet ve süt arttırıcı besinler hakkında tüm sorularınız için Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı Sıla Saraç ile iletişime geçebilirsiniz.

Emziren Annelerin Günlük Kaç Kalori Alması Gerekir?

Emzirme döneminde annenin beslenmesi oldukça önemlidir. Besinlerden alınan vitamin ve mineraller, enerji ve besin ögeleri süte geçerek doğrudan bebeğinize ulaşır. Bu süreç aslında doğal akışında anne için alınan kiloların da yavaş yavaş kaybedildiği bir süreç olmalıdır. Sağlıklı beslenen, paketli gıdalardan uzak duran, porsiyon kontrolünü sağlayabilen anne uygun bir şekilde ağırlık kaybedebilir. Fakat bunu bir uzman desteği almadan tek başına yapmaya çalışmak tabii ki burada bir cümle ile ifade edildiği kadar kolay olmayabilir. Pek çok anne daha hızlı kilo verebilmek için bu dönemde diyet de yapmayı düşünebilir. Ancak emzirme sürecinde çok kısıtlı diyetler uygulamak sütün kalitesini olumsuz etkileyebilir. Benzer şekilde anneyi strese sokarak süt miktarını dahi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle emzirme döneminde kilo kaybetmek için mutlaka bu konuda uzman bir diyetisyen ile bu yola girilmesi gerekir. Bunun nedeni emzirme döneminde sağlıklı beslenmenin gebelikteki kadar önemli olmasıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmış bir kadın, hem olması gerektiği gibi kilo kaybedecek, hem de süt kalitesini bozmamış olacaktır.

Tam tersi düşünce ile süt arzının olumsuz etkilenmesinden fazlaca endişe eden anneler de fazla beslenmeye ve kulaktan dolma süt artırıcı besinlere ve içeceklere yönelmeye yatkın olabilmektedirler. Çok kısıtlı diyet listeleri ne kadar zararlıysa, “sütüm fazla gelsin” endişesiyle çok şekerli ve yağlı beslenmek, hazır gıdalar tüketmek, fast-food besinlere yönelmek, süt artırıcı adı altında piyasada bulunan şekerli içecekleri farkında olmadan bolca günlük tüketime eklemek de bir o kadar zararlı olacak; yağlanmaya sebebiyet vererek annenin psikolojisini de olumsuz etkileyecektir.

Tüm bu nedenlerden dolayı emziren annelerin alması gereken kalori ne çok düşük ne de çok yüksek olmalıdır. Fakat her zaman belirttiğimiz gibi, net bir kalori miktarı söylemek ve bunu yaşı, boyu, emzirme süresi, emzirme miktarı ve hastalık durumu farklı olan tüm anneler için bir sayı aralığı ile sınırlandırmak mümkün değildir ve kişiye özel bir öneri olmanın tamamen dışına çıkacaktır.

Emzirme sürecinde kadın bedeni yoğun bir şekilde enerji harcar. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde beslenen annelerde hem süt kalitesi daha iyi hem de yağ yakımı daha hızlı olacaktır. Emzirme döneminde hem kilo vermek hem de süt artırmak için detaylı bilgi ve danışmanlık için Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı Sıla Saraç’tan randevu alabilirsiniz.

Emzirirken Beslenme Dengesi Nasıl Olmalıdır?

Süt veren annelerin karbonhidrat, protein ve yağ bakımından dengeli bir beslenme programına sahip olması önemlidir. Karbonhidratlar, vücudun enerji kaynağı olduğu için oldukça önemlidir ve ketojenik diyetler, çok düşük karbonhidratlı diyetler bu dönemde kesinlikle önerilmemektedir. Bu noktada tabii ki tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi sağlıklı karbonhidrat kaynakları tercih edilebilir. Yağlarda da sağlıklı yağlara öncelik vermek kıymetlidir. Kavrulmamış çiğ kuruyemişler, zeytin ve zeytinyağı, avokado, susam, tahin, Hindistan cevizi ve yağı ve balıklar sağlıklı yağ içeren besinlerdir. Kuyruk yağı, iç yağ, trans yağ içeren kızartmalar ve margarinler beslenmede uzak durulması gereken yağ cinsleridir. Tereyağı ise diyette nadiren kullanılmalıdır. Protein kaynakları olarak ise özellikle yoğurt, süt, peynir, kefir, yumurta, kırmızı et, tavuk, hindi ve balık eti gibi yüksek protein içeren besinler tercih edilebilir. Bunun yanı sıra baklagiller, tahıllar ve tohumlar da bitkisel protein kaynaklarıdır. Tüm bu besinlerden yeterli ve dengeli miktarlarda tüketildiği zaman anne sütünün miktarı da kalitesi de olumlu etkilenecektir.

Unutmayınız ki tükettiğiniz her gıdadaki sağlıklı içerikler kadar sağlıksız içerikler de sütünüzle bebeğinize geçmektedir. Bu nedenle kimyasal madde, doğal olmayan katkı maddesi, doğal olmayan renklendirici, koruyucu, glikoz-fruktoz-mısır şurubu, tatlandırıcı, doğal olmayan aroma ve aroma verici içeren tüm hazır besinlerden, kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemlerinden uzak durmak; emzirme döneminde dengeli beslenmenin en önemli koşullarındandır.

Anne Sütünü Arttıran Besinler Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Arttırılır?

Annenin sağlıklı bir şekilde süt verebilmesi için aslında beslenmesinden çok daha öncelikli hususlar vardır. Annenin stres seviyelerinin düşük olması son derece önemlidir. Stres, anne sütünün miktarını olumsuz etkiler. Huzurlu bir ev ortamı ve anneye yardımcı olma niyetindeki aile bireyleri, annenin bebeğine odaklanmasına olanak sağlayacaktır. Bir diğer önemli nokta uykudur. Bilimsel çalışmalar yeterli uyku alamayan ve yeterince dinlenemeyen annelerin süt miktarının azaldığını göstermektedir. En önemli konulardan biri ise bebeği bolca emzirmek, emzirmeye ayrılan vakti gerçekten bebeğe ayırmak, göz ve ten teması kurmaya özen göstermektir. Anne eğer bebeğinden uzaksa ve sağım yapması gerekiyorsa bebeğinin bir fotoğrafını kullanarak sağım yaptığında çok daha fazla sütünün geleceğini bilmelidir. Fakat eğer bebeğe erişiminiz varsa onu emzirmek yerine kesinlikle sütünüzü sağmayınız. Hiçbir pompa bebeğinizin sütü çektiği gibi süt çekemez ve bu durum zaman içerisinde sütünüzde azalmaya yol açabilir. Bebek, en iyi pompadan bile daha iyi uyarandır. Bu nedenle her fırsatta bebeği emzirmek son derece kıymetlidir. Bu noktada aile bireylerinin “kucağa alıştırma” veya “seni emzik gibi kullanmasına izin verme” sözlerine kulak asmamak gerekir. Bebeği her istediğinde emzirmek, sütünüzün artmasına en çok yardımcı olacak etmendir. Ne kadar çok talep olursa, o kadar çok süt arzı olur.

Sağılan sütü biberonla vermemek (biberon yerine fincanla veya kaşıkla besleyebilirsiniz; youtube’dan videolar izleyerek öğrenebilirsiniz), bebeğe mümkün olduğunca emzik vermemek, meme reddinin önüne geçecek ve bebeğin anneyi doğru emmesini sağlayarak yine süt arzına olumlu etki gösterecektir.

Son olarak anne sütünün %85’inin su olduğunu bilmek ve süt üretimi için bol su içmeye özen göstermek gerekir. Anneler ne kadar çok su içerse o kadar iyidir. Su tüketimi yerine şekersiz kompostolardan destek alınabilir, ancak çay ve kahve kesinlikle su yerine geçmemektedir ve bu niyetle tüketilmemelidir.

Tüm bunlardan sonra süt miktarınıza hala destek olmak istiyorsanız yardımcı olabilecek bazı besinler ve bitkiler bulunmaktadır:

  • Özellikle dereotu, maydanoz, roka gibi yeşil bitkiler sütünüzü arttırmaya yardımcı olacaktır.
  • Rezene, anason, kimyon ve ısırgan otu gibi bitkiler de sütünüzü arttırır. Bunları içeren çaylar tercih edilebilir. Ancak içeriğinde şeker olmamasına özen gösterilmelidir. Çoğu anne-bebek mağazasında satılan anne çayları bu bitkilerden çok şeker içermektedir.
  • Çemen tohumu da anne sütünü arttırdığı bilinen bir başka bitkidir.
  • Gebelikte rahim kasılmalarını arttırması gerekçesiyle özellikle riskli gebeliklerde ilk aylarda uzak durulması önerilen hurma, emzirme döneminde süt artırmaya yarayan bir numaralı besinlerdendir.
  • Maya ve malt içecekleri, malt özleri yine anne sütünü arttırmaya yardımcı desteklerdir. Malt içeceklerinin şekersiz olmasına özen göstermek gerekir.
  • Tahıl grubunda olan yulaf, arpa, bulgur, kinoa, karabuğday vs. destek olarak beslenmede bulundurulabilir.
  • Kontrollü olmak üzere tahin içeren besinler tüketilebilir.
  • Su, süt, ayran, kefir, şekersiz komposto suları ve çorba da vücudunuzun sıvı ihtiyacını ve dolayısıyla süt üretimini destekler.

Süt Arttıran Diyet Listesinde Neler Bulunmaz?

Vücudunuzu yoran ve toksin birikmesine neden olan besinler sütünüzü olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle aşağıdaki besinlerden ve beslenme tarzından uzak durmak gerekir:

  • Salam, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş protein kaynakları
  • Hazır çorbalar, hazır besinler ve hazır içecekler
  • Çiğ soğan ve sarımsak, ağır baharat kullanımı (Bu besinler sütün tadını değiştirdiği için emzirmenizi olumsuz etkileyebilir. Bebeğinizin bu besinlere verdiği tepkiye göre kontrollü olarak tüketebilirsiniz. Bazı bebekler hiç umursamadan emmeye devam eder J )
  • Kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler
  • Kafeinli ve asitli içecekler, koyu çay ve kahve (günde 4 bardak çay veya 1 kupa kahveyi aşmamak gerekir)
  • Yeşil çay, adaçayı ya da nane çayı (bunlar östrojen hormonunu yükselterek süt arzını olumsuz etkiler)
  • Soya ürünleri ve keten tohumu (benzer şekilde östrojen içerir)

Emziren Anneler İçin İdeal Olan Besinler Nelerdir?

  • Yumurta ve peynir
  • Çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, yulaf gibi tam tahıllar ve tam tahıl ürünleri
  • Kavrulmamış yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, kaju
  • Yoğurt, kefir, süt, ayran
  • Yeşil yapraklı sebzeler – mümkünse her öğünde bulunmalı
  • Mor ve kırmızı sebzeler ve meyveler (mor lahana, çilek, böğürtlen, yaban mersini, karadut gibi)
  • Hamsi, levrek, çipura, alabalık, sardalya, palamut, istavrit, mezgit gibi yüzey balıkları

Ankara Süt Arttırıcı Diyet Fiyatları

Gebelik ve emzirme sürecinde beslenme konusunda bilinçli olmak önemlidir. Özellikle bu sürede alkol ve sigaradan uzak durmak, doğru besinlerle vücudu desteklemek çok önemlidir. Bu noktada uzman bir diyetisyenden destek alabilir; kendinize özel bir diyet programı ile bu süreci tamamlayabilirsiniz. Hem sevdiğiniz besinlerle hazırlanan, hem de dengeli bir liste bebeğinizin gelişim sürecini de olumlu etkileyecektir. Ankara süt arttırıcı diyet ve süt arttırıcı besinler hakkında tüm sorularınız için Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı Sıla Saraç ile iletişime geçebilirsiniz.