PCOS Diyeti – PCOS’ta Beslenme

PCOS Diyeti – PCOS’ta Beslenme Ankara

Ankara PCOS diyeti; şehrimizdeki polikistik over sendromu olan hastaların beslenmelerini düzenlemeleri gerektiğini öğrendiklerinde internette en çok arattıkları başlıklardan biridir. Polikistik over sendromunda beslenme programı veya PCOSta beslenme, bu hastalıkta kilo verilmesini kolaylaştıran, kilo kontrolü sağlamanıza yardımcı olan, hastalığın tedavisi için bu konuda uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanmış bir beslenme programıdır. Böyle bir beslenme programı, yumurtlamanın yeniden başlamasını ve hastalığın gerilemesini sağlar.

Kadınlarda oldukça yaygın bir hastalık olan polikistik over sendromu, kısaca PCOS olarak bilinir. PCOS’un ortaya çıkmasında insülin direnci, fazla kilo ve obezite, önemli bir etken olarak bilinir. Fakat PCOS mu insülin direncine sebep olarak obeziteyi tetikliyor, yoksa obezite mi hormonal dengeyi bozarak PCOS’a yol açıyor, yoksa iki durum da birbirini tetikleyerek bir kısır döngü mü oluşuyor; henüz çalışmalar net bir cevap verebilmiş değildir. Bu nedenle hem PCOS tedavisi için, hem insülin direnci tedavisi veya önlenmesi için, hem de obezitenin tedavisi veya önlenmesi için, diyetisyen desteği alınması ve beslenmenin düzenlenmesi önerilir. PCOS diyetinde beslenme programı, alanında uzman bir diyetisyen tarafından, hasta özelinde oluşturulur.

Yazımızın devamında PCOS diyeti ve PCOS’ta beslenme ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara PCOS diyeti için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen Sıla Saraç’tan randevu alabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu; kadınlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Kısaca PCOS olarak da adlandırılan bu hastalık, yumurtalıklarda görülen kistler ve hormon bozukluğu ile karakterizedir. PCOS ile adet düzensizliği ya da adet görememe durumu karakterizedir. Aynı zamanda sivilcelenme ve tüylenme de polikistik over sendromu belirtileri olarak karşımıza çıkabilmektedir. Kesin tanı, ultrason ve kan tahlili ile konmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde kısırlığa yol açabilmektedir.

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Polikistik over sendromu, hastalarda ortaya çıkan yumurtlama bozuklukları sonucu gelişir. Yumurtalıkların içerisinde bulunan folikül isimli kesecikler, yumurta hücresini barındırır. Normal bir adet döngüsü içerisinde gerekli olgunluğa ulaşan yumurtalar, foliküllerin çatlamasıyla beraber bırakılmış olurlar. Hormonal dengede yaşanan bozulma, yumurtaların sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlamalarını engelleyebilir. Bu durum sonucunda, folikül içerisinde kalan yumurta hücresi, burada kistleşir ve yumurtalık kisti oluşumuna neden olur. Yumurtalık kistleri, vücuttaki hormon dengesini daha da bozan bir etkiye sahiptir. Polikistik over sendromu olan hastalarda, erkeklik hormonu olarak da bilinen androjen hormonların artış gösterdiği görülür.

Polikistik over sendromuna neden olan birkaç etmenden söz edilebilir:

  • Genetik: Genetik altyapı oldukça önemlidir. Aile bireylerinden birinde PCOS olan kadınlarda, hastalığın görülme ihtimali yükselir.
  • İnsülin Direnci: Yazının başında belirttiğimiz gibi burada bir kısır döngü de söz konusudur. Her insülin direncine sahip birey aynı zamanda polikistik overe sahip olacak diye bir düşünce doğru olmayacaktır. Ancak insülin direnci sonucu oluşan vücutta yüksek insülin salınımı, overlerden daha fazla androjen hormonu salınmasına sebebiyet verir ve PCOS ihtimalini artırır.
  • Obezite: Obezite de benzer şekilde hormonal döngüyü bozarak PCOS’a sebebiyet verdiği gibi, kişi polikistik overe sahipse kilo alma ihtimali de yükselir. Fazla kilo, vücutta insülin direnci gelişmesine de neden olur. Bu nedenle polikistik over sendromunun tedavisinde fazla kilolardan kurtulmak oldukça önemli bir yer tutar.
  • İnflamasyon: Vücutta artmış inflamasyon, PCOS ile ilişkilendirilmiştir. PCOS tedavisinde inflamasyonu yani yangıyı önleyecek beslenme alışkanlıkları edinilmesi de önem taşımaktadır.

PCOS Diyeti Nedir?

Polikistik over sendromu olan kadınlarda, insülin direnci nedeniyle kilo verme hızlı daha düşük olabilir. Ancak fazla kilo, insülin direncini artıracağı ve hastalığın iyileşme sürecini geciktireceği için hastaların kendilerine uygun bir diyet uygulaması gerekir. Bu nedenle alanında uzman bir diyetisyene danışarak PCOS’ta beslenme konusunda bilgi alınması önemlidir.

PCOS diyeti, hastalarda görülen insülin direnci ve inflamasyon nedeniyle, diğer diyetlerden farklı bir içeriğe sahip olmalıdır. Hastaların sabırlı davranmaları ve diyetisyen tarafından kendilerine önerilen beslenme programına uymaları, PCOS tedavisi için oldukça etkili bir yöntemdir.

Sadece birkaç kilo hafiflemek ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaya başlamak bile PCOS belirtilerini azaltmaya yardımcı olur ve yumurtlamanın yeniden başlamasını sağlayabilir.

PCOS’ta Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Polikistik over sendromu bulunan hastalarda karbonhidrat ve protein tüketim seviyelerinin doğru ayarlanması kan şekeri düşüklüğü ve yüksekliği ile ilgili atakların dengelenmesini sağlar. Ayrıca düşük glisemik endeksli bir beslenme programı ile insülin seviyeleri de kontrol altında tutulabilir. Doymuş yağdan uzak durulması ve kızarmış gıdalar tercih edilmemesi önerilir. Sebze, meyve ve bakliyatların tüketilmesi de yüksek lif alımını sağlayarak sağlıklı beslenmeye katkı sağlar.

PCOS hastalarına uygun bir diyette karbonhidrat ihtiyacı; basit şeker içeren gıdalar, ilave şeker içeren hazır ürünler, makarna, pirinç, beyaz un, beyaz ekmek gibi gıdalar yerine besleyici çorbalar, yulaf, karabuğday, kinoa, bulgur, tam buğday ekmeği ve çavdar ekmeği gibi kaynaklardan temin edilmelidir.

Protein kaynakları ile karbonhidrat kaynaklarının bir arada ve dengeli tüketimi kan şekeri dengesinin sağlanması açısından önemlidir. Örneğin sabah kahvaltısında yalnızca sürülebilir çikolata ve ekmek tüketmek yerine ekmeğin yanına peynir ve yumurtanın eklenmesi daha doğru bir örüntü olacaktır. Benzer şekilde ara öğünde yalnızca meyve tüketimi yerine daha düşük porsiyonda meyve yanında bir süt ürününün tüketilmesi daha dengeli bir kan şekeri yükselişine ve insülin salınımına olanak verir.

Karbonhidrat tüketiminin sınırlandırılması ifadesi, aşırı karbonhidrat tüketiminden kaçınılması olarak yeniden ifade edilirse daha doğru olabilir. Bu diyet ile aşırı kısıtlı bir karbonhidrat alımı planlanmamaktadır. Yalnızca beslenme düzeni kontrol altına alınmalı ve aynı zamanda glisemik indeksi düşük olan besinler tercih edilmelidir.

Düşük Glisemik İndeksli Besinler Hangileridir?

Glisemik indeks, bir besinin kan şekerini yükseltme hızı olarak tanımlanabilir. Bu nedenle insülin direnci, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarda veya bu hastalıların önlenmesi hususunda bir besinin ne kadar şeker içerdiğine dikkat etmenin yanı sıra glisemik indeksine de dikkat etmek gerekir. Düşük glisemik indekse sahip bazı karbonhidrat kaynaklarını sizin için listeledik:

  • Bulgur
  • Tam tahıllar
  • Kurubaklagiller
  • Yulaf
  • Elma – Armut
  • Portakal – Greyfurt
  • Ayva
  • Kayısı (kuru)
  • Brokoli
  • Lahana
  • Karnabahar
  • Kereviz
  • Salatalık
  • Yeşil fasulye
  • Ispanak
  • Domates
  • Kabak
  • Çilek
  • Şeftali

olarak sıralanabilir.

Ankara PCOS Diyeti Fiyatları 2021

Polikistik over sendromunun tedavisinde fazla kilolardan kurtulmak için alanında uzman bir diyetisyene başvurmak gerekir. Diyetisyeniniz, PCOS için en uygun olan beslenme programını size özel olarak hazırlayacaktır. Diyetisyen fiyatları değişiklik gösterebilir. Ankara PCOS diyeti fiyatları ve PCOS’ta beslenme ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.