Emzirme Döneminde Beslenme
Ankara emzirme döneminde beslenme; şehrimizde doğum yapan ve emzirme sürecinde olan kadınların internette en çok arattığı başlıklardan biridir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenebilmek çok kıymetlidir ve anne ve bebek sağlığını korumak adına tercih edilmesi gereken beslenme biçimi mutlaka yeterli ve dengeli olmalı, kısıtlı diyetlerden kaçınılmalıdır. Emzirme döneminde özellikle ilk 6 ay bebeğin beslenmesi tamamen anne sütü ile gerçekleştirildiği için dengeli ve sağlıklı yiyecekler tüketmek gerekir. Bu sayede annenin sağlığı kadar bebeğin gelişimi de güvence altına alınır. Ayrıca sağlıklı bir beslenme programı ile anne sütünün kalitesi ile beraber miktarı da güvence altına alınabilir.
Yazımızın devamında emzirme döneminde beslenme ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara emziren anneler beslenme listesi için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı Sıla Saraç’tan randevu alabilirsiniz.
Emzirirken Diyet Yapılır Mı? Emziren Anneler Diyet Yapabilir Mi?
Emzirirken diyet yapılır mı sorusu ne yazık ki uzman olmayan herkes tarafından cevap verilen, bu nedenle uzmanların sesinin yeterince duyulmadığı, aynı sebepten pek çok kafa karıştıran yorumun bulunduğu esasen çok önemli bir soru. Emziren anneler diyet yapabilir mi diye sorulduğunda bu iki farklı anlama çıkabiliyor. Esasen burada “diyet”ten anlaşılanın ne olduğu çok büyük önem kazanıyor. Peki, soruyu hemen cevaplamak gerekirse:
Emziren anneler internetten bulma, kulaktan dolma, gazete köşesinden okuma, arkadaşının diyet listesinden beğenme, televizyondan dinleme; yani kendisine özel, bir uzman tarafından hazırlanmamış diyetleri tabii ki yapmamalılar. Aynı zamanda kısıtlayıcı ve emzirme dönemine özel olmayan, fazla düşük kalorili, detoks suları ve bitki çayları içeren, hatta daha da fenası zayıflamaya yardımcı ürünler verilen diyet listelerini de asla uygulamamalılar.
Emzirirken diyet yapılır. Ancak emziren anneler diyet yaparken bir uzmana danışmaya dikkat etmelidirler. Aslında emzirmek başlı başına enerji harcatan bir süreçtir; bu nedenle bu döneme uygun, süt kalitenizi artıracak, sağlıklı, yeterli ve dengeli bir beslenme listesi ile emzirme döneminde normal zamanda vereceğiniz kilodan daha hızlı kilo vermeniz bile mümkün olabilir. Dolayısıyla emzirme dönemi, bu alanda uzman bir diyetisyene gitmek ve zayıflamak için en uygun zamanlardan biridir. Emzirirken diyet yapmak ve sonuçlarını almak aynı zamanda moralinizi de yükseltecek ve lohusalık sendromunu da daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır? Anne Sütünü Artırmak İçin Neler Yenmelidir?
Anne sütü, bebeklerin ilk 6 aylık dönemlerinde tüm besin ihtiyaçlarını tek başına karşılar. Bebeğe ek olarak su dahi verilmesine gerek kalmaz. Yeterli miktarda besin öğesi, vitamin ve su içeren anne sütü bebeğin tüm besin ve sıvı ihtiyacını karşılarken, içerdiği antikorlarla da bebekte enfeksiyon gelişimine karşı önlem teşkil eder. Bu süreçte anneler, süt miktarını ve kalitesini artırmak için genellikle belirli besin gruplarına yönelir. İşte hata da tam olarak burada başlar. Halbuki tek başına bir besin grubu, anne sütü miktarında artış sağlamaz. Anne sütü miktarının artması, esasen yalnızca sıvı tüketimi ve emzirme sıklığı ile doğrudan ilişkilidir. Aynı zamanda annenin stres seviyesinde yükselme olması ve uykusuzluk da süt miktarında azalma yapabilmektedir. Bu dönemde anne sütü miktar ve kalitesini artırabilmek için;
- Her gün en az 10-12 bardak su içilmesi
- Lohusa şerbeti gibi şekerli içeceklerden uzak durulması
- Rezene ve ısırgan otu bitkilerinin şeker içermeyen saf çaylarının tüketilmesi
- Yine şekersiz malt içecekleri veya malt özleri tüketilmesi
- Bitkisel ve hayvansal kaynaklardan protein alımına özen gösterilmesi
- Lifli ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmesi (özellikle roka, ısırgan otu, dereotu ve maydanoz)
- Mevsim meyvelerinin tüketilmesi
- Öğünlerde omega 3 yönünden zengin gıdalara yer verilmesi önerilmektedir.
Haftada 2 defa balık tüketmek, omega 3 yönünden yeterli bir beslenme düzeni sağlar. Ancak balık tüketirken cıva ve ağır metal oranının yüksek olduğu derin su balıklarını tercih etmemek gerekir. Öğünlerde kılıç balığı, ton balığı gibi büyük balıklar yerine küçük balıklara; hamsi, levrek, çipura, alabalık, sardalya, palamut, istavrit ve mezgite yer verilebilir. Ayrıca omega 3’ü bitkisel kaynaklardan almak için ceviz de tüketilebilir.
Emziren Anneler Beslenme Listesi Hangi Gıdaları İçerir?
Emziren annelere için uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan beslenme listeleri, kişiye özel olarak planlanır. Liste oluşturulurken annenin kilosu, yaşı, sağlık durumu gibi birçok farklı faktör göz önünde bulundurulur. Bu nedenle herkes için aynı gıdalar aynı miktarda önerilmez veya internette tek tek gıdalar listelenemez, standart bir beslenme planı oluşturulamaz. Kişiye özel hazırlanan ve sizin için en doğru beslenme programını içeren emziren anneler beslenme listesi için bizimle iletişime geçebilir ve Diyetisyen ve Emzirme Danışmanı Sıla Saraç’tan randevu alabilirsiniz.
Emzirme Döneminde Hangi Besinler Tercih Edilmelidir?
Emziren anneler için en önemli beslenme alışkanlığı, günlük su tüketimine dikkat edilmesidir. Anne sütünün %87’si sudan oluşur. Bu nedenle annenin yeterli miktarda su tüketmemesi, anne sütü miktarını ve kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Bu süreçte dengeli beslenme için genel önerilerimiz şu şekildedir:
- Yeşil mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller haftada 1-4 kere
- Tam tahıl ürünleri her gün 3-7 porsiyon
- Mevsim sebzeleri her gün 2-3 porsiyon
- Mevsim meyveleri her gün 1-4 porsiyon
- Kuruyemişler kavrulmamış olarak her gün yaklaşık 1-2 kapalı avuç içi kadar
- Süt, yoğurt, ayran, kefir gibi protein değeri yüksek süt ürünleri her gün 2-3 porsiyon
- Tavuk, balık ve kırmızı etten biri mümkünse her gün, kızartma yöntemi ile pişirilmemiş şekilde, (ızgara, fırın, buğulama, haşlama uygundur)
- Ve yumurta ile peynir tüketimi her gün önerilmektedir.
Yumurta, anne sütünün kalitesini artırmaya yardımcı olup bebeğin beyin gelişimini desteklerken, süt, yoğurt ve ayran da kalsiyum ve fosfor takviyesi sağlar. Ayrıca fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler de protein, lif, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. İçerdikleri tekli doymamış yağlar ve kalsiyum ile anne sütünün kalitesini artırmaya yardımcı olurlar. Et grubu ise kaliteli protein kaynağı olarak önem kazanmaktadır. Meyve ve sebzeler vitamin ve antioksidan kapasiteleri ile öne çıkarken, baklagiller ve tam tahıllar ise hem kaliteli karbonhidrat, hem posa, hem bitkisel protein hem de vitamin kaynağıdır. Dolayısıyla her grup besine yer vermek ayrı önem taşımaktadır.
Önerilerdeki miktar aralığının çok geniş olmasının sebebi her kişinin ihtiyacının çok değişken olmasıdır. Bu rakamlar ancak bir beslenme uzmanının kişi ile birebir görüşerek ve kişi hakkında tüm gerekli bilgileri alarak bir diyet listesi oluşturmasıyla netleştirilebilir.
Emzirme Döneminde Hangi Besinler Tüketilmez?
Emziren annelerin kesinlikle uzak durması gerekenlerin başında alkol ve sigara gelir. Alkol ve sigara tüketimi, bebeğe zarar verici niteliktedir.
Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılarak devam ettirilebilir. Özellikle fazla miktarda kafein tüketilmesi hem annede hem de bebekte uykusuzluk problemine yol açabilir. Uzun vadede bebekte hiperaktivite ve hatta kafein bağımlılığı gözlemlenebilir. Bu dönemde, ortalama 1 kupaya kadar kahve veya 4 bardak çay tüketilmesine izin verilmekle beraber uyku problemi olan bebek ve annelerde, kafeinden mümkün olduğunca kaçınılması tavsiye edilir. Çikolatanın da ciddi bir kafein kaynağı olduğu da unutulmamalıdır.
Bazı gıdaların tüketilmesi anne sütünün tadında değişikliğe yol açabildiği gibi bebekte gazlanma problemi de ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenle bebeğinde gaz problemi olan annelerde brokoli, karnabahar, lahana, bulgur, süt, turunçgiller, soğan ve sarımsak gibi gaza sebebiyet verme ihtimali bulunan gıdaların tüketimine de dikkat edilmesi gerekir. Gaz şikayetini gidermek için anneler kimyon tüketebilir ve rezene çayı içebilirler. Bebeğe kesinlikle ek bir besin/baharat/sıvı verilmemelidir.
Aynı zamanda hem gebeler hem emziren kadınlar yeterince pişmemiş tüm ürünlerden (çiğ yumurta, az pişmiş et gibi), patörize edilmemiş süt ürünlerinden ve açıkta satılan tüm ürünlerden (zeytin, peynir, soğukta satılmayan tüm soğuk zincir ürünleri, baharat ve çaylar) uzak durmalıdır.
Emziren annelerin uzak durması gereken son besin grubu ise paketli besinler ve abur cuburlardır. Paketli gıdaların büyük çoğunluğu katkı ve koruyucu madde, tatlandırıcı ve şeker içerir ki bunların hepsi çok zararlıdır. Tabii ki paketli besin sektörünün tüketici taleplerini karşılayabilmek adına doğal ve katkısız ürünler de piyasaya sürdüğünü göz ardı edemeyiz. Bu nedenle etiket okumayı ihmal etmemek, emin olamadığınız ürünleri diyetisyeninize sormak en doğrusu olacaktır.
Ankara Emziren Anneler Beslenme Listesi
Emzirme döneminde olan anneler için en uygun beslenme listeleri, alanından uzman diyetisyenler tarafından, kişiye özel olarak hazırlanır. Diyetisyen ücretleri ise birbirinden farklı olabilmektedir. Ankara emziren anneler beslenme listesi ve diyetisyen fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.