Diyette -Duraklama Evresi- Gerçek mi?

Diyette -Duraklama Evresi- Gerçek mi?

Acaba diyet yaparken gerçekten bir duraklama evresi var mı yoksa diyetisyenler kilo kaybınız durduğunda motivasyonunuz düşmesin diye mi öyle diyor?

Hiç, bir kiloya kadar verip verip aynı kiloda takıldığınız oldu mu?

Haydi sürece birlikte bakalım: Gereken her şeyi yaptınız. Başta her şey güzeldi, hızla kilo kaybediyordunuz ama sonra aniden durdu… Halbuki hata yapmadığınıza eminsiniz? Diyetisyene gittiniz ve dedi ki "Duraklama, yani Plato evresindesin"⁉

İyi haber, yalnız değilsiniz ve duraklama evresi gerçekten var.

Ne yazık ki beyninizin sizin yerinize kilonuz için seçtiği bir güvenli limit var; bu limitin altına düştüğünüz an beyniniz çıldırmış gibi daha fazla kilo kaybetmemeniz ve hatta geri almanız için elinden geleni yapıyor. Vücudumuz değişime kolay alışamıyor ne yazık ki…

Baştaki hızlı yağ kaybını takiben kilo verme sürecinde yağ+kas kaybı birlikte oluyor ki bu çok normal. Fakat işte bu aşamada vücut kendini korumaya alıyor. Metabolizma yavaşlıyor ve açlık hissi artıyor. Egzersiz yapmaya üşenmeniz ve sağlıksız besinlerin daha çekici gelmesi işte bu yüzden. Sonuç: motivasyonunuz da düşüyor ve başa sarıyorsunuz.

Halbuki bu duraklama aşamasında diyetisyeninizden yardım istemek atılabilecek en doğru adım. Yılmamak ve eskisi kadar hızlı sonuç beklememek motivasyonunuz için çok önemli.

Bazı püf noktalarla beynimizi kandırabiliyoruz çok şükür:

  • Vücudu küçük de olsa bir takım değişikliklerle şaşırtmak en önemlisi.
  • Besin örüntüsüne daha yoğun protein eklemek, kardiyo yerine dayanıklılık egzersizlerine yönelmek kas kitlenizi koruyarak metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
  • Ve pek tabii ki yine stresten uzak durmalı ve düzenli uyku uyumalısınız. Yani vücudu rahat ettirelim ki işimizi sabote etmesin değil mi?